Bawykov bawykov_de_zalm4.jpg
het nuttigen Fingerfood suggesties
Bawykov-koekjes
Verzamel: 200 g met mes gehakte Bawykov, 2 gaar gestoomde aardappelen, 1 gesneden sjalotje, 1 teentje gehakte knoflook, 1 eetlepel gehakte kervel, 2 eetlepels broodkruim, 1 rode peter zonder pitjes, 3 eetlepels olijfolie (waarvan 1 om te bakken). Vervolgens: alle ingrediënten mixen in keukenmachine, dan koekjes vormen, dan bakken in die lepel olijfolie. Pico bij borrel, of als garnituur.

Tartaar van Bawykov

Op het aanrecht: 300 g Bawykov (gesneden in kleine dobbelsteentjes), 1 eetlepel sjalotjes (fijngehakt), 1 eetlepel kappertjes, 1 eidooier, verse peper uit de molen, zeezout, kervel en/of peterselie (gehakt), sesam-olie (niet te veel). In een kom: alles mengen, afsmaken met wat peper & zout, massa luchtig houden. Dan balletjes tartaar rollen en daarbij wat crème fraîche of een saus naar keuze (zie sausjes).

Bonbons van Bawykov

Dit keer 500 g Bawykov wél in lange dunne plakken snijden. Daarnaast: 10 hard gekookte eieren (geprakt), 1 zoetzure augurk (fijngehakt), 4 stronkjes witlof (fijngehakt), 1/4 liter melkgelei (=8 g gelatinepoeder), 1/4 liter mayonaise, groene kruiden (gehakt), peper & zeezout, takjes dille (voor de decoratie). Maak een salade van de eieren, witlof, augurk en groene kruiden. Meng de melkgelei met de mayo en mix die combi weer door de salade. Dit wordt de vulling van de bonbons. Nu neemt u een kwart van de Bawykov en die lapjes legt u in de lengte naast elkaar op een stuk plastic folie. Onderaan die plak legt u een soort ‘worst’ van de salade en vervolgens draait u, met behulp van de folie, een stevige rol, welke u aan de uiteinden middels de folie dichtknijpt. Deze handeling herhaalt u 3 keer en zodra u 4 rollen hebt, laat u die goed doorkoelen in de koelkast. Na een paar uur verwijdert u de folie, snijdt u de rollen in stukjes van 2 à 3 cm en decoreert u de bonbons met wat dille.

Bawykov met rösti

Maak rösti door in de schil gekookte aardappelen te raspen, met wat peper & zout te bestrooien en dan te bakken als aardappelkoekjes in (weinig!) olijfolie. Leg daar bovenop wat koteletjes Bawykov en daar weer bovenop gebakken kwarteleitjes. Beetje crème fraîche of zure room luchtig slaan met peper& zout, beetje over de taartjes gieten en ter versiering nog wat groen er op.

Bawykov-tomaatjes
Begin met: 100 g Bawykov, 1 eetlepel verse oregano, 1 limoen, 1/4 rode peper, 2 pomodori-tomaten, 1 klein teentje knoflook, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels olijfolie. Daarna: haal de kontjes van de tomaten en snij ze dan in vieren. Leg op elk stukje tomaat een stukje Bawykov. Meng de oregano met de sap van de limoen, de suiker, de knoflook en de olijfolie. Pureer die combi met een staafmixer tot een gladde dressing, die over de tomaat/zalm gaat.

Rillette van Bawykov
Wat u bij de hand moet hebben: moot Bawykov, 150 g mascarpone (luchtig geslagen), 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel balsamico, 1 eetlepel olijfolie, zeezout en peter uit de molen. Wat u moet doen: vel van zalm halen, vis verpulveren, rest van de ingrediënten erbij en dan een dag laten intrekken.

Bawykov met oesters
Opstelling: 400 g Bawykov, 1 sjalot, 1 eetlepel limoensap, 4 oesters (incl. vocht), 6 eetelepels olijfolie, bieslook/kervel/dille/dragon, zeezout, peper. Plus een crème van 1 dl room, 1 eetlepel mierikswortel en 1 eetlepel limoensap. Speelwijze: haak de Bawykov tot tartaar, hak de kruiden plus de sjalot plus de oesters met hun vocht tot tartaar, mix daar de zalm doorheen met wat olijfolie en laat dat een uurtje rusten. Ondertussen hebt u de mieriksroom gemaakt en geroosterd brood bij de hand, tussen welke beide u deze goddelijke kaviaar / oester-tartaar gaat serveren.