Bawykov bawykov_de_zalm.jpg
de Zalm Tips voor bewaren & serveren
Bewaren
Een vacuüm getrokken Bawykov zalm, uit de doos, kan rustig 14 dagen in de koelkast bewaard blijven. En ook als u een deel consumeert, kan de rest nog prima zo’n 10 dagen stand-by blijven. Voorwaarde is dan wel dat u die rest heel strak, dus zonder tussenliggende lucht, in de plastic folie wikkelt. Wie de zalm langer wil bewaren, die snijdt ‘m in een paar stukken, verpakt elk stuk ook weer luchtdicht in plastic folie en legt die pakketjes zonder enig probleem tot ruim 2 maanden in de vriezer.

Serveren

Rien vindt ‘t heel fijn als u zijn zalm een kwartiertje voor consumptie uit de koelkast haalt. Zodat-ie licht gekoeld geserveerd wordt. En snijdt u zo’n prachtige Bawykov bij ernstige voorkeur niet in van die moeilijke overlangse, flinterdunne lappen alstublieft. Dan gaat u de zo cruciale ‘bite’ missen. Nee, Rien wordt veel gelukkiger als u zich houdt aan de navolgende techniek: snij rechtstandig naar beneden, tot op de huid, plakjes van zo’n 0,5 cm dikte… snij vervolgens die plakjes los door het mes net boven de vetlaag van de huid horizontaal te bewegen. De ‘koteletjes’ die u dan krijgt, laten de unieke smaak van Bawykov het best tot z’n recht komen. (Maar om heel eerlijk te zijn: Rien snijdt ook wel eens anders, hoor… zeker voor bepaalde recepturen…)