Skip to main content

Rien Heemskerk

Rien Heemskerk werd SVH Meesterkok op 27 November 1989. Nederland heeft circa 160 SVH Meesterkoks verdeeld over zes disciplines. Een SVH meesterkok is een kok die de meesterproef van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) succesvol heeft afgelegd. De SVH-meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de horeca in Nederland behaald kan worden. Een SVH-meesterkok heeft met zijn proef bewezen bekwaam te zijn in het leiden van de organisatie in de keuken en er zorg voor te kunnen dragen dat het koksvak op het hoogste niveau wordt uitgevoerd. De titel meesterkok is merkenrechtelijk beschermd. Alleen diegenen die bij SVH geslaagd zijn voor de meesterproef en officieel geïnaugureerd zijn als meester en zodoende zijn opgenomen in het register van SVH-meesters, hebben toestemming voor het voeren van deze titel.

Zo’n 25 jaar geleden begon Rien Heemskerk zijn Ambachtelijke zalmrokerij genaamd Bawykov, samen met zijn echtgenote Ingrid Heemskerk-Bodegraven. Daarvoor runde zij samen zo’n 25 jaar het Restaurant De Kempersroef in Kudelstaart aan de Westeinderplassen.

Jaren lang heeft Rien Heemskerk gewerkt aan de verfijning van zijn recept om uiteindelijk tot zijn mooie unieke Bawykov kwaliteit te komen. Ongeëvenaard in Nederland, en daarbuiten.

“Het is echte ambacht” verteld Rien. “ Alles wordt met de hand gedaan, en de kruidenmelange is mijn geheime recept, onderdeel van het succes van Bawykov”.  “Het constant bewaken en bijsturen van het gehele ambachtelijke rook proces is cruciaal, zoals de juiste hoeveelheid droge marinade, het twee keer drogen en dus regulering correcte luchtvochtigheid, en natuurlijk het roken met echte rookmot op lage temperatuur én toch voldoende rook”.

En juist daarom is de Bawykov zalm zo speciaal, en niet te evenaren door andere rokerijen in Nederland. Het is de passie geweest van Rien Heemskerk jaren geleden, en nog steeds, om een unieke gerookte zalm te maken. En dat doen we nog steeds. Bij Bawykov roken wij alleen zalm, onze Bawykov zalm. Daar zijn we trots op.